Welcome in
?

?

12 tips voor de beste woningfotografie


Foto’s bepalen voor een groot deel of vakantiegangers een huis wel of niet boeken. Sommige gasten bekijken zelfs alleen de foto’s om hun keuze op te baseren. Je wilt dus absoluut mooie afbeeldingen van je woning hebben.


Huur daarom altijd een fotograaf in om je vakantiewoning vast te leggen. Dat is een investering die zich altijd terugbetaalt. Om je alvast wegwijs te maken in de wereld van de woningfotografie deelt onze huisfotograaf Dennis van Overbeeke uitgebreid zijn 12 tips voor de beste, kwalitatieve woning foto's. Zo weet jij alvast hoe je je kunt voorbereiden op het inhuren van een fotograaf!

1 Bekijk je woning door de ogen van een vakantievierende toerist 

Degene die je huis boekt wil in grote lijnen weten wat hij kan verwachten. Hoe ruim is de woning? Hoeveel slaapplekken zijn er en hoe zien ze er uit? De eventuele (emotionele) waarde die je als eigenaar hecht aan bepaalde spullen leidt af, hoe goed je bedoelingen ook zijn.  

Haal dus de bekertjes en badmatten uit de badkamer, zet de mand met keukengerei weg, laat de rommelige spelletjesdoos achterwege, verwijder persoonlijke foto’s, richt je niet op het antieke kleedje van oma. Probeer kritisch te zijn op je eigen woning, ook al verhuur je deze al 30 jaar op dezelfde manier. Wat is overbodig? Laat dat uit beeld. 

Probeer dus uit je bubbel te stappen en met een andere blik naar je vakantiewoning te kijken. Laat de woning zien vanuit het perspectief van de vakantieganger. Wat ziet hij als hij op de bank zit of in de deuropening staat? Je fotograaf kan je hierbij helpen. 

Foto 1
 

3 Fotografeer met de lichten aan en gebruik de flitser

Voor warmte en sfeer zet je alle lampen in de woning aan. Sla geen enkel lampje over. Denk bijvoorbeeld ook aan het lampje van de afzuigkap. Niet omdat je het licht nodig hebt, maar om meer gezelligheid te creëren. De witte muur waar de gele gloed van de lamp op afstraalt is ineens een stuk minder kil. Zonder kunstlicht ziet je woning er kouder, grijzer en blauwer uit. Het gebruiken van je flitser zorgt ervoor dat je meer pittige contrasten in je beeld krijgt en dat de schaduwhoeken worden weggehaald.

 

foto 3
 

5 Houd rekening met het weer

Vooral voor het vastleggen van het exterieur en de omgeving is het belangrijk om foto’s te maken op een zonnige dag met een blauwe lucht. Dat geeft ten eerste de mooiste diepte en schaduwen aan je foto. Bovendien laat helder blauw een foto opvallen. En daarnaast willen vakantiegangers graag zonnig weer tijdens vakanties, dus brengt een mooie blauwe lucht de vakantiestemming er al in. 

De binnenkant van de woning fotografeer je bij voorkeur juist niet als de zon naar binnen valt. Dan is het licht net te fel of te hard. Voor interieurfoto’s is licht bewolkt weer beter. Je voorkomt dan dat je last hebt van overbelichting door fel licht dat naar binnen valt. Door met een lange sluitertijd te werken lijkt het alsof de zon schijnt. 

Alleen de uitzicht-foto’s die tonen wat je door de ramen ziet (en je dus wel van binnen uit de woning neemt) moeten dan nog even wachten op een mooie dag. 

 

foto 4
 

7 Zorg voor doorlopende zichtlijnen in je foto’s

Om je woning zo ruimtelijk mogelijk in beeld te krijgen maak je gebruik van licht- en looplijnen. Dat betekent dat er een doorlopende lijn in je foto te zien is en niets het zicht (en licht) blokkeert. De doorlopende lijn is een schuine lijn die in één van de hoeken van je foto begint en je het beeld mee in neemt. Denk aan een bankstel, aanrechtblad, vensterbank of border in een tuin. 

Als je zo’n lijn volgt en je ziet bijvoorbeeld de achterkant van een stoel, haal die stoel dan weg. Een beeld is prettiger als je een open gang inkijkt en er geen sidetable staat die het zicht halverwege blokkeert. Zorg voor ruimte. Dat betekent overigens niet dat er niets in een gang of kamer mag staan. Objecten mogen alleen je schuine doorlopende lijn niet kruisen of je het gevoel geven dat de ruimte vol staat. 

 

foto 5
 

9 Maak voldoende foto's

Zorg ervoor dat je meerdere foto’s hebt van iedere ruimte in de woning. Het wekt argwaan als er maar één foto van een kamer beschikbaar is. De kijker kan zich afvragen of de fotograaf iets uit beeld probeert te laten. Als er van iedere ruimte diverse foto’s vanuit verschillend perspectief zijn weet hij zeker dat hij de volledige ruimte ziet. Meer foto’s zorgen dus voor meer vertrouwen. 

Een fotoreportage van een huis van gemiddelde grootte telt zo’n 30 tot 40 foto’s. Een grote woonvilla heeft zo’n 50 foto’s nodig. Denk gemiddeld aan 3 tot 5 foto’s van de voorgevel, 3 van de woonkamer, 2 tot 3 van de keuken, 1 tot 2 per slaapkamer, 2 van de badkamer, 1 per toilet, 7 tot 10 van de tuin, 3 tot 10 foto’s van de omgeving en een aantal detailfoto’s van bijzondere elementen in of rond de woning.

 

11 Beslis welke resolutie je nodig hebt

Denk vooraf ook na welke grootte je nodig hebt. Vaak valt de keuze op foto’s in hoge en lage resolutie. Een foto in lage resolutie is tussen de 1400 en 1900 pixels breed, goed voor ongeveer 1 MB per foto. Deze afbeeldingen kun je online gebruiken. Hoge resolutie is een beeld van maximaal 6000 pixels breed, goed voor zo’n 12 tot 15 MB per foto. Deze hoogste kwaliteit is geschikt voor drukwerk.

2 Creëer sfeer

Goed, je hebt dus alle overbodige spullen verwijderd. Tijd voor sfeer. Dat doe je door je huis netjes te presenteren alsof het klaar is voor de belangrijkste gast die je ooit zult ontvangen. De bedden zijn strak opgemaakt, in de badkamer liggen opgerolde handdoeken klaar, er staat een mooie bos bloemen op tafel, de openslaande tuindeuren geven een kijkje naar buiten, de parasol is uitgeklapt en er staat een fles wijn met glazen op het tafeltje naast het ligbed met fleurige kussens. Natuurlijk heb je je woning goed schoongemaakt, zijn alle losse bladeren en onkruid uit de tuin verdwenen en is het tuinmeubilair ontdaan van de groene aanslag. 

Degene die deze foto’s ziet, is in gedachten al vakantie aan het vieren in jouw woning. Dat is de sfeer die je wilt uitstralen. Let wel op met wat je neerzet. Mensen verwachten wat ze op de foto zien ook aan te treffen in de woning.

 

foto 2
 

4 Bewerk je foto’s om de juiste lichtbalans te krijgen

Tegen het licht in kun je niet goed fotograferen. Dat maakt het lastig om een ruimte met ramen vast te leggen. Maak in die ruimtes een aantal foto’s vanuit dezelfde positie die je met een bewerkingsprogramma terugbrengt naar één foto. Het ene deel houd je overbelicht en het andere deel onderbelicht. Door die verschillende lagen samen te voegen, krijg je een beter uitgelicht beeld. Deze techniek zit tegenwoordig al in een iPhone: HDR-fotografie. Dat staat voor High Dynamic Range, waarmee je een belichtingssamenvoeging kunt doen. Natuurlijk is de kwaliteit van een iPhone niet te vergelijken met een echte camera en valt het altijd aan te raden om met een goede camera (en fotograaf) te werken.

foto 8
 

6 Laat ook de omgeving en voorzieningen zien

Alles wat de woning uniek maakt is van doorslaggevende rol voor de vakantievierder. Laat daarom wat van de omgeving zien. Met name het voorzieningenniveau, zoals het dichtstbijzijnde strand, de supermarkt, een winkelcentrum. 

Bedenk wat jouw woning uitzonderlijk maakt en wat fijn is voor de huurders. Ligt het strand op wandelafstand? Zorg voor een drone-foto waarbij je de afstand van het huis tot het strand in één oogopslag ziet. Betreft het een appartement in het centrum? Leg de nadruk op de gezellige terrasjes naast het gebouw. Een vakantiehuis in Domburg plaats je met foto’s van de winkelstraat, markt, het strand waar mensen aan het vliegeren zijn en de duinen met uitzicht op de golfbaan. In de Zak van Zuid-Beveland laat je de prachtige bloesem-bomen zien. Ook voorzieningen zoals een treinstation, bushalte en fietsverhuur kunnen net dat extra zetje geven voor je potentiële gast. 

 

foto 6
 

8 Maak het niet mooier dan het is 

Natuurlijk kies je voor de beste presentatie van jouw vakantiewoning. Maar blijf reëel. Maak de situatie niet mooier dan deze is. Degene die boekt gaat ontdekken hoe de realiteit is. Dan heb je liever dat je aan zijn verwachtingen voldoet, of ze misschien net even overtreft, dan dat de eerste reactie een teleurgestelde is. Want tevreden boekers komen terug of vertellen over hun positieve ervaring. 

Als je woning gedateerd is, mag je dat dus best zien op de foto’s. Zolang het maar realistisch gefotografeerd, netjes en verzorgd is. Je kunt je bij een ouder huis meer richten op de sfeer. De brandende open haard, de karakteristieke oude balken, het nabijgelegen speeltuintje met gebruiksvriendelijke speeltoestellen. Richt je op wat positief is aan de woning. Bij een nieuwbouwwoning kun je bijvoorbeeld detailfoto’s van de nette afwerking maken. De tuin die net is aangelegd laat je zien, maar zodra er een seizoen voorbij is en de planten beginnen te groeien zorg je voor een nieuwe foto.

foto 7
 

10 Kies het juiste moment

De mooiste (omgevings)foto’s hebben de juiste balans van mooi licht, een omgeving waarin iets te doen is maar niet gedomineerd wordt door andere mensen, groen aan de bomen en zonnig weer. Dit effect krijg je het best in april, mei, eind augustus en begin september. 

In hartje zomer kun je het best aan het begin of einde van de dag fotograferen. De omgeving is dan niet té druk. Gezellige drukte schept sfeer, maar een te druk straatbeeld of een overvol strand schrikt juist weer af. Vermijd ook de lunchpauze, want dan zit iedereen te eten. 

In de winter zijn de bomen kaal en is de omgeving vaak wat grauw. Als je speciale winterfoto’s van je vakantiewoning wilt die je specifiek in je marketing gaat gebruiken, kun je dit seizoen als fotomoment kiezen. Dan kan een besneeuwde omgeving of een bijna leeg strand met twee wandelaars met mutsen op juist voor een de sfeer zorgen die je wilt laten zien. 

Een zonnige periode aan het begin van de lente kan heel geschikt zijn om (zomer)foto’s te maken. Let er op dat er groen aan de bomen zit en dat mensen niet in een coltrui lopen. Anders is je foto geen geloofwaardig zomerbeeld. Als je woning bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving staat is de lente, wanneer het eerste groen voorzichtig aan de bomen komt, ook een geschikt moment. Je toont dan wat groen maar het huis is nog steeds voldoende zichtbaar.

12 Weet dat een fotograaf voor ieder uur fotografie ook een uur bewerking nodig heeft

Je hebt een fotograaf uitgekozen, hij maakt een reportage van 30 foto’s van je vakantiewoning, maar hij kan die foto’s niet nog diezelfde middag sturen en de prijs is ook wel een beetje hoog voor die twee uur die hij bezig is geweest. Raar. Toch? 

Wat veel huiseigenaren niet weten, is dat er gemiddeld genomen voor ieder uur fotografie ook een uur bewerken en verwerken van de foto’s nodig is. De fotograaf moet de beste beelden uitzoeken, in een bewerkingsprogramma laden en vervolgens bewerken. Denk dan aan de contrasten, kleuren, schaduwpartijen, hooglichten (de donkere kamer in de woning en het zonlicht van buiten samenvoegen tot één mooi uitgelicht beeld waarin je zowel de binnenruimte als het uitzicht ziet) en lenscorrectie (om de kromming, kleuren en helderheid van de foto meer verdelen). Dan hebben we het nog niet eens over het laten verdwijnen van vastgelegde dingen die niet op orde waren in de woning, zoals een vergeten vaatdoekje op het aanrecht of vogelpoep op de tuinset. 

Als je een strakke deadline hebt is het dus verstandig om vooraf na te vragen wanneer de fotograaf zijn eindwerk kan leveren. 

 

Tot slot: Houd rekening met privacy-wetgeving

Je mag mensen niet zonder toestemming herkenbaar in beeld brengen. Dat staat beschreven in het portretrecht en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die bepaalt dat een foto een persoonsgegeven is waar je zelf beschikking over moet hebben. 

Zolang iemand (‘zonder onevenredige inspanning’) herkend kan worden op de foto, mag je deze niet gebruiken of zelfs bewaren. De beste optie is dus om geen mensen herkenbaar in beeld te brengen, óf te zorgen dat je schriftelijk toestemming hebt van de gefotografeerde mensen. Dat laatste kun je doen door de foto in scene te zetten. 


Dennis van Overbeeke (DVO-foto) heeft jarenlange ervaring in de professionele fotografie van vakantiewoningen, koophuizen, bedrijfspanden, interieurs en luxueuze jachten.