Welcome in
?

?

Schoonmaak tips

Dit is de ideale schoonmaakroutine voor jouw vakantiewoning

Je hebt ervoor gekozen te gaan verhuren en de schoonmaak zelf uit te voeren - of misschien twijfel je nog of je dat gaat doen. Wij delen de tips & tricks van een efficiënte schoonmaakronde, zodat jij de ideale routine opbouwt. Aan de slag!

Maak een plan

De gouden regel is: Kijken, denken, doen. Het eerste wat je doet is een snelle ronde door het huis maken. Je checkt of er dingen kapot zijn en hoe vuil de woning is. Dan bedenk je welke route je het best af kunt leggen. Starten doe je bij de ruimte met het meeste werk. 

Meestal begin je met de badkamer en ga je vanaf daar door naar de keuken, slaapkamers en woonkamer. 

Van boven naar beneden
Verder werk je altijd van boven naar beneden. Eerst het spinrag van het plafond verwijderen, daarna de muren stoffen en als laatste de vloer stofzuigen. Bij het sanitair werk je van schoon naar vies. De weinig gebruikte wasbakjes doe je als eerst, de toiletpot met spatzone als laatst. Werk ook per ruimte. Maak de kamer af voordat je naar de volgende gaat.

Materiaal

Bij je standaarduitrusting horen schoonmaakmiddelen, doekjes, sponsje, stofzuiger, dweil en een theedoek. Je gebruikt minimaal twee kleuren schoonmaakdoekjes: een blauwe voor het interieur en een roze voor sanitair. Wissel regelmatig van doekje, je hebt er ongeveer 4 tot 8 nodig per huis. Qua schoonmaakmiddelen heb je een ontkalker, sanitairreiniger, interieurreiniger, vloerreiniger en keukenreiniger nodig. Heel belangrijk: zorg voor een goede geur. Gasten vertrouwen voor een groot deel op hun neus om te checken of een woning schoon is. 

Twee uur

Voor een gemiddelde woning voor 6 personen ben je zo’n twee uur kwijt aan een wisselschoonmaak. De totale tijd die je nodig hebt worden beïnvloed door verschillende factoren. Denk aan de grootte van het huis, of er meerdere badkamers zijn, of de keuken strak modern of juist landelijk is (met hoekjes en richeltjes die meer tijd kosten). Daarnaast ben je afhankelijk van hoe netjes het huis is achtergelaten. Als de bedden al zijn afgehaald en er niks meer in de vaatwasser zit scheelt dat een hoop tijd. 

Seizoensgebonden 

Ieder seizoen neemt zijn eigen aandachtspunten mee. Bij heel warm weer komt er meer stof in de woning omdat de ramen en deuren vaak open staan. Je moet dan extra letten op fijnstof op lampen en kasten. Regenachtige dagen en wind zorgen voor vuilgelopen vloeren en extra vervuilde ramen. Dit neem je mee in de ‘kijken, denken, doen’-regel als je je plan voor de woning maakt. 

Aandachtspuntjes

Een geoefende schoonmaker weet waar hij op moet letten in een woning. Een stelregel is dat je alles waar gasten direct met hun handen aan zitten altijd schoonmaakt: deurgrepen, handgrepen van keukenkastjes, deksel van de vuilnisbak, lichtknoppen. Alles wat kan blinken moet ook blinken. Kranen horen dus spatvrij en ontkalkt te glimmen. Bij het sanitair let je niet alleen op de wc-pot of wastafel zelf, maar reken je ook altijd een spatzone die je standaard schoonmaakt. Koffiemachines en waterkokers verdienen ook standaard aandacht. Daar blijven vaak vingerafdrukken of spetters op achter. 

Schoonmaakmethodes

Er zijn een aantal technieken waarmee je aan de slag gaat. Nat reinigen, schoonwrijven, vlekvrij maken en vingertasten verwijderen. Denk bij nat reinigen aan vloeren dweilen, de ramen die je wast met een natte zeem of een koffie-apparaat die je met een nat sponsje schoonmaakt en vervolgens afdroogt met een theedoek. Schoonwrijven doe je door een microvezeldoek vochtig te maken met een schoonmaakspray en de doek over het oppervlak te wrijven. Denk aan opgedroogde waterplekken op tegels en spiegels. Vlekvrij maken doe je meestal met een natte doek. Vaak op vloeren of tapijt. Vingertasten verwijderen gaat over vingerafdrukken of -vegen op alle gebruiksvoorwerpen in de woning. Ook hier werkt de microvezeldoek erg goed. 

Opgeruimd staat netjes

Vergeet niet: schoonmaken is ook alles terugzetten op z’n eigen plek. Het huis is pas echt klaar als er geen meer rommel is, de stoelen recht aan de tafel zijn aangeschoven, de bank op zijn plek tegen de muur staat en alle spullen van vorige gasten zijn weggehaald. Zodat alles weer schoon en steriel is voor de volgende gasten.